SM i cribbage

Varje år ordnar Svenska Cribbageförbundet ett svenskt mästerskap i cribbage! Alla som kan reglerna är mycket välkomna att vara med. Det är ett enkelt arrangemang – och förhoppningsvis en trevlig eftermiddag runt ett klurigt och roligt kortspel.

Årets SM-tävling hålls den 13 september.

Praktiska detaljer

Tävlingen spelas 2025-09-13. Vi startar klockan 12 med ett kort årsmöte – tävlingen kommer igång direkt efter årsmötet. Kom i god tid! Vi räknar med att vara klara innan klockan 19.

Vi lånar lokal på Assured, Norra Allégatan 7 i Göteborg, nära Järntorget. Assured ligger på plan 3, vi mailar ut portkod till de anmälda.

Åker du kommunalt går spårvagn 1, 3, 9 och 11 från Göteborg C till Järntorget – resan tar ungefär 10 minuter. Du kan också promenera från centralen, tar ungefär 25 minuter.

Parkering kan vara dyrt i Göteborg. Runt Järntorget kostar det 30–40 kronoor i timmen. Kommer du med bil, kan ett alternativ vara att parkera utanför centrum. Till exempel finns Eriksdals pendelparkering i Kungälv norr om Göteborg. Buss X4 därifrån till Nordstan (intill centralen) tar 20–25 minuter, och buss plus spårvagn kostar bara 37 kronor liksom inne i stan.

Det kostar 100:- att vara med i tävlingen. 20:- är medlemskap i Svenska Cribbageförbundet, 80:- är startavgift. För att anmäla dig, klicka på "Anmäl dig till nästa SM!" i menyn till vänster. Anmälan är inte komplett förrän man betalat in anmälningsavgiften till föreningens konto.

För att vara med måste man ha spelat lite grand, så att man kan regler och poängberäkning – så att tävlingen inte går för långsamt. Men man behöver absolut inte vara någon expert! Är det något du är osäker på kom gärna i god tid; det kommer att finnas folk på plats från klockan 11:30. Vi kan svara på dina frågor, och det går att provspela lite för att repetera reglerna.

Det finns vatten och läsk att dricka, och lite tilltugg. Vi har en fikapaus (med frallor) runt klockan 16. Dryck och fika ingår i startavgiften.

De tre främst placerade får (förutom stor ära!) små pokaler att pryda sin bokhylla med. Vinnaren får dessutom förvalta vårt vandringspris ett år framöver.

Tävlingsform

Tävlingen genomförs som en nio ronders "Swiss-system tournament". (Tävlingsformen används ofta i schack och bridge och kallas då Monrads system respektive Gröna hisssen på svenska.) Det finns mer information på Wikipedia.

Första ronden lottas slumpvis. I följande ronder får alla i görligaste mån möta spelare på ungefär samma poäng. Man kan dock aldrig möta samma spelare mer än en gång under tävlingen.

Inför varje parti lottar (lyfter) spelarna om vem som ska börja vara giv. Ett parti går till 121 poäng. Vinnaren får 2 matchpoäng. Vid vinst med "skunk" (den som förlorar har mindre än 91 poäng när spelet är slut) får vinnaren istället 3 matchpoäng. Förloraren får alltid 0 matchpoäng.

För att särskilja mellan spelare på samma matchpoäng används samma regler som i amerikanska tävlingar: Förutom matchpoäng antecknar man hur många poäng partiet vanns med (antal poäng förloraren hade kvar till 121). Vinnaren får så många plus-särskiljningspoäng och förloraren så många minus-särskiljningspoäng. Spelarna rangordnas efter (a) antalet matchpoäng (b) antalet vinster (c) totalt antal särskiljningspoäng (d) antalet plus-särskiljningspoäng. I slutställningen tillämpas särskiljning bara om det påverkar de tre prisplatserna.

Vid udda deltagarantal får en spelare i varje rond (normalt den som ligger sist i tävlingen) frirond. Frirond ger 2 matchpoäng, och partiet anses ha vunnits med 1 poängs marginal. Ingen kan få mer än en frirond.

Några små brasklappar: Skulle vi bli få anmälda kanske vi istället spelar tävlingen som en alla-möter-alla-turnering. (Om man inte hinner möta alla andra styr lottningen vilka spelare man får möta.) Och skulle tävlingen gå oväntat långsamt, kan tävlingsledarna vid fikapausen besluta att korta av tävlingen en rond.

Regler

Vi använder för enkelhetens skull de tävlingregler som fastställts av American Cribbage Congress. De finns att läsa här. Grundreglerna är naturligtvis desamma som de regler som står här på hemsidan, men tävlingsreglerna är mer detaljerade – och där finns även fastställt vad som händer om någon skulle råka göra fel.

Skulle du eller din motståndare råka bryta mot någon regel är det inte hela världen! Kalla bara på tävlingsledaren, så dömer denne. Tävlingsledare i år är Anders Olsson och Christer Ekberg. Tävlingsledarens beslut kan inte överklagas.

Några saker kan vara bra att känna till om tävlingsreglerna:

  • I reglerna finns en ganska detaljerad beskrivning av "spelets procedur". Men det är inget märkvärdigt! Innan tävlingen har vi en liten genomgång och visar vad man bör tänka på. (Det är exempelvis att båda spelarna ska blanda kortleken innan man lyfter om vem som börjar vara giv, och att förhand alltid ska kupera innan varje giv. Och det finns tydliga regler för vissa moment – till exempel att sakningen till krubban inte får ändras när man väl släppt korten.)
  • Om man råkar missa någon poäng är det ingen bestraffning för det. Däremot ska man vara noga så att man inte markerar för många poäng; motståndaren får då de extra poängen. Säg att du räknar din hand, får det till 8 poäng och markerar 8 poäng på brädet. Motståndaren säger "nja, jag ser bara 6 poäng". Om det stämmer, får du korrigera din poäng genom att backa 2 steg. Dessutom får din motståndare markera 2 poäng – så många poäng du markerade för mycket.
  • För en del regelbrott är där små bestraffningar – till exempel om man passar fast det visar sig att man hade ett kort man kunde spela. Eller om man lyfter upp motståndarens peg. Oftast är bestraffningen att motståndaren får två poäng. Kalla bara på tävlingsledaren om något sådant händer – vi reder ut småfel med gott humör å ett vänligt leende!
  • Det finns en "valbar regel" i tävlingsreglerna – Muggins. (Regel nummer 10.) Varje arrangör bestämmer om Muggins ska användas eller inte. Vi tillämpar inte Muggins i vår SM-tävling.