Om cribbage

Cribbage är ett kortspel för två spelare. (Det finns dock varianter för tre eller fyra spelare.) Man använder en vanlig kortlek.

I engelska deckare kan man ibland läsa om att det spelas cribbage, och på teve har man kunnat se cribbage spelas i både MASH och Hem till gården. Men få svenskar har ens hört talas om spelet.

Det är synd, för cribbage är både spännande och roligt! Det finns mycket tur i spelet (man måste ha turen att få bra kort), men det krävs också mycket skicklighet för att spela väl.

Historik

Cribbage är ett gammalt spel – det uppfanns i början av 1600-talet, troligen av sir John Suckling. Reglerna har varit i stort sett oförändrade sedan dess.

När spelet uppfanns var det ganska likt andra spel – till exempel "noddy". Och det bräde man använder för poängberäkning fanns överallt; det användes även för andra kortspel och diverse kägelspel. De spelen är sedan länge bortglömda, vilket gör att cribbage idag upplevs som ett väldigt annorlunda spel.

Spridning

På våra breddgrader är spelet i princip okänt, men cribbage är fortfarande ett populärt spel i den engelsktalande delen av världen.

I Storbritannien spelas det på pubar – om det finns tre saker man kan vara säker på att hitta på en engelsk pub så är det öl, dart och ett cribbage-bräde... I USA finns det aktiva cribbage-klubbar, och det ordnas stora tävlingar med många deltagare.

Cribbage-bräde

Man använder ett särskilt "cribbage-bräde" för poängberäkningen. Man markerar sina poäng genom att flytta markörer ("pegs") mellan brädets hål.

Man kan också föra protokoll med papper och penna, men eftersom poäng delas ut hela tiden är det ganska opraktiskt. Och att kunna se ställningen på brädet är lite av spelets charm.

Det finns någon svensk spelbutik på nätet som säljer cribbage-bräden – se nedan. Och det finns naturligtvis bräden i alla möjliga utföranden i engelska och amerikanska nätbutiker. Under Regler i menyn till vänster finns ett pappersbräde man kan skriva ut därhemma. Det fungerar fint om man inte har ett riktigt bräde.

Länkar

Om cribbage och regler för cribbage på Wikipedia. Här kan du läsa mer om spelet och dess historik.

American Cribbage Congress. American Cribbage Congress (ACC) är den stora cribbage-föreningen i USA. De fastställer tävlingsregler och arrangerar ett antal mindre och större tävlingar varje år. Under fliken Cribbage Links på deras sida finns länkar till var man kan spela på nätet, till programvara för cribbage och till cribbage-butiker och cribbage-sajter.

Webberöds E-handel säljer några trevliga cribbage-bräden här i Sverige (sök på "cribbage" i deras webbutik). Det finns också många olika modeller att beställa på de amerikanska sajterna för spelet; se länkar på ACC:s hemsida. Frakten från USA är dock ofta dyr. Kolla gärna också på Amazons engelska hemsida, eller se om du kan hitta ett begagnat bräde på engelska eBay. Eller googla på "buy cribbage board uk".

Cribbage på Pagat. Pagat är en stor sajt med regler för många kortspel. Inklusive cribbage.

Regler på Cribbage Corner. Det finns många cribbage-sajter på nätet – till exempel Cribbage Corner. Där finns även en sida med regelvarianter, bland annat med varianter för tre eller fyra spelare.

Appar. Man kan spela mot andra över Internet eller mot sin dator. Det enklaste sättet att prova cribbage är nog dock att ladda ner en cribbage-app till sin smartphone/surfplatta. Sök till exempel efter "Aces Cribbage", "Cribbage King", "Cribbage Pro" eller "BTO Cribbage" i AppStore eller Google Play. Vill man bli bra på spelet lär det överlägset starkaste programmet vara Halscrib (för Windows); det kostar en slant, men är ett program som spelar jämnt även mot de amerikanska toppspelarna.

YouTube. För att bli bättre på spelet kan man också titta lite på de lektioner Elmer George "Ras" Rasmussen har lagt ut på YouTube – detta är första lektionen. Han är rätt rolig att lyssna på, och det finns mycket matnyttigheter i de mer avancerade lektionerna... (Det utdelade material som hör till lektionerna finns här.)